En dag utomhus vid Bunn

Förra helgen var jag iväg vid Bunn och fick agera målfotograf på Bauer triathlon, en heldag i solsken och många minnen rikare.

Under dagen fick jag träffa två människor som visar sig vara vänner till familjen när jag var väldigt liten. När evenemanget avslutades förstod jag varför de var vänner med mina föräldrar för många år sen. Det var två oerhört tacksamma människor att ha att göra med. Den ena var arrangör och den andra var med för att hjälpa till, men där jag stod såg jag något oerhört fantastiskt. Med de 103 deltagarna som genomförde loppet så stod dessa två och en till och tog emot samtliga deltagare.

Till varje deltagare som kom i mål togs de emot med ett leende, bra jobbat och en kram. Någonstans där stod jag och blev oerhört imponerad av engagemanget från alla som var där, att känna sig delaktig i detta var ofantligt kul.

Minnen

För många år sen när jag cyklade Vätternrundan senaste gången så var det en plåga, med alldeles för få mil i benen tog jag mig runt. Då pratade jag och en till om vad som egentligen är den största prestationen, att slå rekord eller att genomföra ett lopp. Vilket är egentligen jobbigast att genomföra Vätternrundan 18 timmar eller på 7 timmar. Självklart har båda tiderna olika förutsättningar, men trampa i 18 timmar måste helt klart göra mer ont i rumpan. Det som gjorde mest intryck på mig förra helgen, var devisen att alla som genomför Bauer Triathlon får avsluta loppet, det är ingen som blir avplockad för att maxtiden överskrids.

Något som kommer dröja länge innan man glömmer är när sista deltagaren går in i mål, glädjen, smärtan och tårarna när armarna sträcks i skyn. Hur hon under hela upploppet fick höra sitt namn ropas över målområdet och hur hennes familj stod i målfållan och tog emot henne. För visst är det jobbigt att genomföra ett lopp på 4 timmar, men att göra det på 7.05, det måste vara större.

Framtiden

Nästa uppdrag är redan klart och då ska jag vara fotograf på invigningen av Iron man i Jönköping, därefter är det ett bröllop som ska fotograferas. Därutöver så är planen att hinna med lite fler tävlingar i området.

Vad händer 2022?

Det har precis varit nyår och vi startar ett nytt år. Då är frågan, vad händer 2022? Mycket kommer handla om porträtt och sport, en del om film. Oavsett vad, 2022 kommer bli ett spännande år!

Just för stunden handlar mycket om att avsluta 2021, se till att det som ska vara klart kan leveras, uppdatering av prislistor, hemsidan och sådant. Det finns mål för 2022, främst vill jag utvecklas till en bättre berättare, med hjälp fotografering och filmer. Jag kommer fortsätta med sådant jag påbörjade och höll på med förra året.

Fotografering, porträtt och sport

Något som jag verkligen tror på och som jag har funderat en hel del på länge är att köra studiofotografering för möhippor, kompisgäng eller after work. Varför inte träffas ett kompisgäng under en möhippa och fotografera i en studio?

En annan sak som jag gjort mer seriöst under sommaren var att fotografera sport, här har det varit mycket fokus på att fotografera fotboll och hästhoppning. Sportfotografering i botten är inte särskilt olik från sport till sport, utan här handlar det snarare om att utveckla en förståelse för när saker kan ske och vara beredd att ta kortet när ögonblicket är där.

Under sommaren fick jag chansen att fotografera hästporträtt, djurporträtt överlag är nog något som kan bli mer av.

För 2022 är tanken att det ska bli mer porträtt och film, för det är något jag verkligen gillar. Träffas, lära känna och sedan få berätta vem det är framför kameran. Det är inte så viktigt om det är en människa eller ett djur, för mig är det viktigaste att faktiskt visa individen som finns framför kameran. Sportfotograferingen finns där som ett spännande komplement.

Under 2022 kommer det garanterat bli mer mermaid och cosplayfotografering. Har redan pratat lite med mina mermaids om tre platser att fotografera på.

Filmer och drönare

Under året har jag fått arbeta mer med att göra filmer, både som filmare och redigerare. Något som har varit riktigt kul att få skapa presentationsfilmer eller intervjuer. Presentationsfilmerna kan ske med hjälp av både drönare eller med kamera på stativ eller handhållet. Här har jag ett långt gående projekt som handlar om att presentera landmärken i Jönköping. Det finns fler filmer på min kanal på Youtube.com.

Eventfotografering

Jag har under hösten kört eventfotografering och tanken har slagit mig att resultatet inte har blivit vad jag förväntade mig.

Har efteråt fått höra att mina bilder har varit bra, men… Det här men verkar vara en ganska så stor avskräckande faktor för att köpa bilder. Efter två av dessa fotograferingar jag varit har jag diskuterat med några vänner.

Lärdomar från eventfotografering

En eventfotografering resulterar i ganska mycket bilder, som när jag var och fotograferade hästhoppningen i Taberg i somras slutade med att jag tog 7000 bilder. Från den gången lärde jag mig framförallt två saker, om jag ska få ordning på alla bilderna krävs ett program som snabbt kan sortera och tagga alla bilder på ett smart sätt. Det programmet är fantastiskt duktigt på att snabbt sortera, sålla och tagga bilderna så att jag snabbt kan hitta rätt bild. Det gör att jag enkelt kan katalogisera till d81se.pixieset.com så att det stämmer överens med hoppgrupperna i tävlingen. Det andra jag lärde mig då var att jag måste våga och lägga tid på att sortera bort bilder som är bortom all räddning för att få bra kvalitet slutprodukten.

När jag några veckor senare fotograferade hundutställning var det bara två som köpte bilder och har efteråt hört flera som varit intresserade av att köpa, men inte varit nöjda med de publicerade bilderna. Det är här jag behöver förtydliga, att snabbt gå genom och sortera alla bilder så att de blir lätthittade är inget problem. Det som snarare ställer till det är att jag vill snabbt ha upp bilder så att ni som vill köpa snabbt kan hitta det ni vill, problemet är att om jag fotografera 7000 bilder under en helg har inte chans till att redigera genom 7000 bilder på så pass kort tid som de efterfrågas. Om jag redigerar genom majoriteten av de 7000 bilder som fotograferas är risken stor att jag har gjort oerhört mycket jobb i onödan. Min kompromiss ligger i att bilderna, när de publiceras på pixieset.com, är oredigerade med en vattenstämpel.

Vad det är ni köper från eventfotografering

Det ni köper är en bild som är redigerad, beskuren och utan vattenstämpel. Bilden kommer dessutom i en högupplöst version och en lågupplöst version, där den högupplösta är optimerad för framkallning och den lågupplösta är för sociala medier och Internet. Den sistnämnda är alltså lite mindre i storlek.

Nu när jag har varit på lite event så kommer jag att påbörjar min porfolio här på hemsidan, där de bästa bilderna, i mitt tycke, kommer publiceras.

Hästhoppning i Taberg, leverans av bilder

Nu har jag haft alla bilderna från helgens hästhoppning i Taberg publicerade sedan några dagar och har sålt några bilder. Självklart vill jag att fler vill köpa bilder, det är alltid kul när mina bilder syns och används.

För att köpa bilder så görs det enklast genom att klicka på bilderna ni gillar på d81se.pixieset.com. Där har jag sorterat upp alla bilderna i avdelningar för respektive hopphöjd. Det går även att skicka önskemål om bilder till mig via mail eller via chatten på min sida d81.se på Facebook.

Nu hoppas att jag har lyckats placera alla tävlande i rätt avdelning och kategori, nu vet jag att jag missade några av de första tävlande på både lördagen och söndagen.

Förutom att fotografera event så kan jag även hjälpa till att ta porträttbilder på er och era hästar. Alla mina tjänster finns på sidan priser.

Hästhoppning i Taberg

Hästhoppning i Taberg

Nu är helgen snart över, det har varit två riktigt intensiva dagar och jag ligger efter i planen. Under lördagen var det hästhoppning i Taberg tillsammans med Norrahammar Tabergs Ridklubb, något som först inte tänkt, insåg häromdagen att jag kunde hinna med det innan jag skulle befinna mig för jobb på Stadsparksvallen och mötet mot IK Brage. Efter en lång dag fanns inte energi till att sortera alla bilderna.

Målfirande mellan Bankeryds SK och J-Södra

Idag var det hästhoppning i Taberg igen och stötte på något nytt för mig i form av lagtävling i hoppning. Alltid kul med något nytt, när hoppningen var över var det bara att åka hem för att förbereda sig för ny fotbollsmatch tillsammans med J-Södra. Denna gång var det damlaget som spelade derby mot Bankeryds SK.

Summan av helgen är att det varit en intensiv helg med 5300 bilder att gå genom. Planen just nu är att lördagens bilder ska bli publicerade för val under måndagskvällen och söndagen på tisdag.

Bilderna kommer finnas på min uppdragssida, där kan ni se alla bilder från hoppningen. Där kan ni klicka gilla på de ni vill köpa. När ni har klickat kommer jag få en notis om ert val och jag hör av mig till er för att bekräfta eventuellt köp. Priserna för bilderna är 1 bild för 100 kr, 5 bilder för 300 kr och 8 bilder för 500 kr. Vill ni veta mer vad jag erbjuder så kan ni passa på att titta på min prislista.

Hundutställning

Förra veckan blev det hundutställning på Häggeberg tillsammans med Jönköpings Brukshundsklubb, hundutställningen var ett klubbmästerskap och för min del första gången jag fotograferade ett sådant evenemang. För er som var där så finns möjlighet att köpa bilder, ni når bilderna via d81se.pixieset.com, när ni håller muspekaren över bilden ni gillar så finns möjligheten att klicka på hjärtat. När ni är klara med de bilder ni vill köpa får jag ett mail om ert val. Om ni vill veta priser så finns de under länken priser. Där ser ni vad jag erbjuder för fototjänster.

Lärde mig några saker under kvällen och som jag självklart kommer komma ihåg till nästa gång. Se till att komma ihåg att faktiskt ha med sig knäskydden alternativt att fixa något sittunderlag att sätta sig på. Annars är ofta önskemålet att se till att ha en så ren bakgrund som möjligt, denna gången blev det lite rörigt, men till nästa gång får jag helt enkelt se till att välja en bättre fotograferingsposition. Den jag började från hade varit den bästa för kvällen, men insåg det först efteråt. Får jag chansen så kommer jag garanterat att vara med igen och fotografera hunduställning.

Under veckan som kommer är en fotbollsmatch inplanerad att fotografera och en hästhoppningstävling. Tyvärr kommer jag missa första dagen, då jag är upptagen med annat jobb på lördagen.

Hundutställning på Häggeberg

Ikväll blir det en tur iväg till Häggeberg och Jönköpings Brukshundsklubb, de blir det hundutställning som fotograferas. Kul att få chansen att komma upp och fotografera hundar som visar upp sig på sin fina sida.

Bilderna från tävlingen kommer finnas under ”Uppdrag” i menyn eller så kan ni besöka d81se.pixieset.com. Där kommer alla bilder att hamna, vill ni köpa bilder så klickar ni gilla på den bilden ni vill köpa.

Prislistan för kvällen är
1 bild, 100 kr
5 bilder, 300 kr
8 bilder, 500 kr

Prissättning sker utifrån det som blir billigast för er, väljer ni 4 bilder då kommer det bli enligt paketet med 5 bilder.

Utvecklingen av d81, projekt och fotografering

d81 är ett företag som har varit en företagsidé jag haft under flera år, fokus på företaget handlar mycket om att arbete med projekt. I detta finns även tanke med att arbeta med fotografering  och grafiskt material.

Tankar kring utvecklingen med förstudier

Har under många år haft en tanke om att ha ett företag vid sidan av arbetet, tyvärr har jag inte haft möjlighet att kombinera de båda. Företagets idé bygger på att hjälpa företag med deras förstudier och skapa underlag för beslut om idén bär sig.

Senaste åren har jag arbetat tillsammans med en kund där arbetet handlar om att jag hjälper honom att undersöka om hans idéer kan fungera och utvecklas till inkomstbringande tjänster för honom.

I arbetet med förstudier ska alltid levereras en lättläst rapport som snabbt ska rendera i att ett beslut ska tas. De rapporter som levereras är framförallt i punktform där olika aspekter lyfts fram där du som läsare snabbt får en bild kring om projektet är lönsamt eller om det ska läggas ner.

Grafiskt arbete och fotografering

Parallellt med detta håller jag på att utveckla den grafiska delen av företaget och framförallt fotograferingen. Där håller jag nu på att arbeta med mitt största fotoprojektet, bildserien kallas för Oväntade porträtt. Bilder kommer dyka upp här på sidan när allt börjar bli klart.

För fotografering ligger fokus framförallt på porträtt-, landskap- och arkitekturfotografering.